HTML

Macska - mint háziállat

Macska kedvelők, macska tulajdonosok figyelem! Hasznos információk, hírek egy helyen, melyek felmerülhetnek a macskák tartásával kapcsolatban.

Friss topikok

  • fpsandi: Nekem a kutya érkezett később, és a macska sokáig félt tőle. Ha közeledett, a kutya próbált vele j... (2010.01.26. 13:46) Ha együtt él a macska és a kutya

Archívum

Ha együtt él a macska és a kutya

2010.01.15. 15:15 macska.haziallat

Gyakran előfordul, hogy egy családban nem csak macska, hanem kutya is él.

A zökkenőmentes összeszoktatás nem mindig sikerül: vannak, akik könnyen megszokják egymást, esetleg barátságot is kötnek, azonban vannak olyanok is, akik a másik közelésben sosem lesznek nyugodtak.

Ha a kutya volt előbb és a macska érkezett később, akkor az összeszokás miatt nem kell aggódnunk. Kivételt jelent, ha a kutya negatív tapasztalatokkal rendelkezik macska ügyben. Az ősi ellenségeskedés kutya és macska között csak mese.

A macskák már sokkal kevésbé látnak szívesen idegent, főleg ha az épp egy kutya. Ha összeengedjük őket, eleinte mindenképpen maradjunk velük. Csak akkor szabad magukra hagyni őket, ha biztosan elviselik egymást.

1 komment

Címkék: kutya macska macskák

A macska bundája ápolást igényel

2010.01.15. 14:56 macska.haziallat

A hosszúszőrű macskák nem tudják rendben tartani saját bundájukat.

Sok rövidszőrű macska úgy éli le akár egész életét, hogy nem ápolja bundájukat senki sem. Ennek ellenére szinte mindig gyönyörűek, mivel olyan ügyesen és hatékonyan tudják karbantartani saját magukat. Ezzel szemben a hosszúszőrű macskák rászorulnak a mindennapi ápolásra.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell a rövidszőrű macska bundáját kikefélni, hetente mindössze egyszer-kétszer elegendő. Ilyenkor ellenőrizhetjük, hogy vannak-e bolhái, illetve alkalmunk van a kihullott szőr eltávolítására. A kefélés eredményeként a macska sokkal kesebb szőrt nyel le, így nem okozhat problémát a belekben.

Szólj hozzá!

Címkék: macska macskák

Milyen gondozást igényel az újszülött macska?

2010.01.15. 14:41 macska.haziallat

Vemhes cicánk reggel nem bújik a gazdihoz a szokásos simogatásért, vagy nem kéri a reggelit. Mit jelenthet ez? Valószínűleg eljött az idő..

A cicamama a nász után két hónappal  hozza világra kicsinyeit. Egyik reggel egyszerűen eltűnik a macska. Nem ébreszti gazdáját a reggeli miatt. Ez jelezheti, hogy eljött a nagy nap. Ennek oka mindössze annyi, hogy macskánk nem kíván társaságot a szülés alatt. Ez persze nem azt jelenti, hogy hagyjuk magára, csak azt, hogy ne zavarjuk, de mindenképpen legyünk résen, és ha gond akad, akkor rögtön hívni kell az állatorvost! Átlagosan 3-5 kiscica születik, akikre az anya nagyon vigyáz.

Nekünk is vigyázni kell, mert az anyamacska ilyenkor átértékeli a gazdával kialakult valszeretetteljes viszonyát és a piszkálásra, vagy simogatásra is tettlegességgel reagálhat. A macska kölykök 3 hetes korukig anyatejen élnek, így a mama ritkán hagyja magára a kölykeit ebben az időszakban.
Mindennél fontosabb a macskák számára a meleg környezet, a tiszta hely, az egészséges környezet biztosítása.

Szólj hozzá!

Címkék: cica macska kiscica macskák